Πατριωτισμός & ιδιωτικό κεφάλαιο: (vol2) Τηλεοπτικές άδειες, τουρκοσήριαλ

Ο Σύριζα με το πρόσχημα της καταπολέμησης της διαφθοράς και της διαπλοκής μεταξύ πολιτικής εξουσίας και καναλαρχών,  περιορίζει τον αριθμό των αδειών τηλεοπτικών καναλιών πανελλήνιας εμβέλειας από 8 που είναι σήμερα σε 4. Δηλαδή θα εξαλείψει τη διαφθορά και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα καθιστώντας τον τηλεοπτικό κλάδο περισσότερο ολιγοπωλιακό απ` ό,τι είναι σήμερα .  Αν ήθελε να εξουδετερώσει τη συναλλαγή και την εξάρτηση μεταξύ των δύο πόλων,  θα έπρεπε να καταστήσει τον κλάδο περισσότερο ανταγωνιστικό,  δίνοντας ένα πολύ μεγάλο αριθμό αδειών. 

Μειώνοντας τους αδειούχους αυξάνεις τα σημεία τριβής και την αλληλεξάρτηση. Αυξάνοντας τους αδειούχους  ενισχύεις την πολυφωνία και δίνεις πολιτική διέξοδο ακόμα και σε μικρότερα κόμματα που μέχρι πρότινος έμεναν στην αφάνεια  και δεν έβρισκαν κανάλια επικοινωνίας με το εκλογικό σώμα. Η λύση είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικής δομής και όχι το ολιγοπώλιο.
Φυσικά ο Σύριζα το κάνει αυτό για να εκβιάσει τους υπάρχοντες καναλάρχες να τον στηρίξουν μιας και βλέπει ότι χάνει τη μάχη σε όλα τα επίπεδα (οικονομικό, κοινωνικό, γεωπολιτικό, μεταναστευτικό κτλ). Ειδικά μετά το πλήγμα που δέχτηκε από τις ενώσεις των αγροτών,  τέτοιες κινήσεις είναι απαραίτητες για την επιβίωση της  «πρώτης φοράς αριστεράς», ανάθεμα την!

Σάλος προκλήθηκε και με κάποιον Τούρκο καναλάρχη και γνωστό της show biz στη γείτονα χώρα, τον Akun Ilicali.  Ο Ακούν ήρθε σε συνεννόηση με τις ελληνόφωνες αρχές με σκοπό να του χορηγηθεί άδεια για να ανοίξει κάποιο κανάλι στη χώρα μας . Δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι ειδήσεις και ότι δεν προτίθεται να κάνει προπαγάνδα υπέρ της Τουρκίας αλλά να κάνει business. Όσον αφορά την προπαγάνδα τα δικά μας «τουρκοκάναλα» φτάνουν και περισσεύουν, μιας και έχουμε γιομίσει με τούρκικες σειρές .

Σε ένα καπιταλιστικό φιλελεύθερο καθεστώς να πούμε ευθύς αμέσως ότι δε δύναται η αποτροπή εισόδου του Τούρκου επιχειρηματία στη χώρα, και δη όταν αυτό το κράτος είναι μέλος της ΕΕ. Κυριαρχεί η ελευθερία μετακινήσεως προσώπων, προϊόντων και κεφαλαίων και πάσα αποτροπή ιδιωτικών συναλλαγών σε καθιστούν αυτομάτως εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την είσοδο μονάχα σε δύο καθεστώτα μπορείς να την αποτρέψεις. Στα Εθνικοσοσιαλιστικά - φασιστικά καθεστώτα και στα κομμουνιστικά τύπου Β.Κορέας. Αν κάποιος επενδυτής θεωρεί ότι ο κλάδος είναι δυνητικά κερδοφόρος, και οπότε το οικονομικό περιβάλλον ελκυστικό,  και διαθέτει τους απαραίτητους πόρους και τεχνογνωσία , με τον άλφα ή βήτα τρόπο θα διεισδύσει στην ελληνική  αγορά .

Στην περίπτωση του Ακούν, ακόμα και αν το ελληνικό δημόσιο δεν του χορηγήσει άδεια , μπορεί με εξαγορές & συγχωνεύσεις με υπάρχουσες εταιρίες του κλάδου να εισέλθει στην ελληνική αγορά. Μπορεί ακόμα και να δημιουργήσει μια υπεράκτια εταιρία (offshore) με έδρα κάποιον φορολογικό παράδεισο και μέσω αυτής να εξαγοράσει κάποιο ελληνικό κανάλι και με αυτόν τον τρόπο να διεισδύσει στα ελληνικά πράγματα. Ή αυτός να είναι επικεφαλής κάποιου ομίλου επιχειρήσεων (Holding) και να βάλει κάποια θυγατρική εταιρία να προβεί στις εν λόγω κινήσεις. Ακόμα και μια κυβέρνηση Χρυσής Αυγής δεν θα μπορούσε να ακυρώσει το εγχείρημα. Άλλο πράγμα είναι η είσοδος και άλλο πράγμα η εποπτεία κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του καναλιού. Αν η εκάστοτε κυβέρνηση διαπιστώσει ανθελληνική δράση μπορεί να κάνει τη ζωή δύσκολη στον επιχειρηματία χρησιμοποιώντας τους κρατικούς μηχανισμούς. Στην περίπτωση πρακτορικής δράσης είναι εφικτή και η εθνικοποίηση του φορέα και η απέλαση των υπευθύνων, αρκεί να έχεις τις αποδείξεις ειδάλλως η αποβολή του επιχειρηματία από τη χώρα θα υποβιβάσει τη χώρα στο οικονομικό στερέωμα.  

Ο λόγος που τα τελευταία χρόνια τα κανάλια έχουν γεμίσει με τούρκικα σήριαλ είναι εξ ολοκλήρου οικονομικός και δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός αλλοίωσης των εθνικών μας χαρακτηριστικών και προπαγάνδα υπέρ της -ανύπαρκτης και ανιστόρητης- ελληνοτουρκικής φιλίας . Λόγω της εξαετούς οικονομικής κρίσης και της πενταετούς μνημονιακής λιτότητας , τα κανάλια έχουν σημειώσει πολύ μεγάλη πτώση του τζίρου τους. Το σύνολο των ενδιαφερομένων για διαφήμιση μειώθηκε δραματικά και σε δεύτερο χρόνο οι καναλάρχες έριξαν τις τιμές. Από την άλλη τα κανάλια πληρώνουν παχυλά συμβόλαια στα Golden boys της ελληνικής δημοσιογραφίας τα οποία απορροφούν πολύ μεγάλο τμήμα της υπάρχουσας ρευστότητας. Επιπλέον οι χολιγουντιανές ταινίες και σήριαλ είναι πανάκριβα και η εσωτερική παραγωγή ελληνικών σειρών,  ή η εξωτερική ανάθεση τους (outsourcing) σε εξειδικευμένα στούντιο, είναι εξόχως κοστοβόρες. Τα τουρκικά σήριαλ κοστίζουν μόλις 700 - 1000 ευρώ το επεισόδιο. Δεν έγιναν ξαφνικά οι Αλαφούζος, Κυριακού, Μπόμπολας κτλ Τουρκόσποροι, ούτε είναι μέρος κάποιας συνωμοσίας  εκμαυλισμού της ελληνικής κοινωνίας.

Μην ξεχνάμε ότι η τηλεόραση είναι ένα απαρχαιωμένο μέσο και καθόλου αλληλεπιδραστικό (interactive). Οι νέοι σήμερα τηλεόραση βλέπουν μόνο για τα αθλητικά ενώ όλη την ώρα είναι στο internet και στο facebook. Χρησιμοποιούν τόσο για την ενημέρωση τους όσο και για την ψυχαγωγία τους το internet. To διαδίκτυο και το  webtv, καθώς και τα κανάλια του youtube, όπου μεταφορτώνονται εκπομπές, το web streaming για τηλεταινίες και σειρές, λειτουργούν ως «υποκατάστατα προϊόντα» της τηλεόρασης που μειώνουν την κερδοφορία του παραδοσιακού τηλεοπτικού κλάδου. Δεν είναι τυχαίο το ότι τις τουρκικές σειρές τις παρακολουθούν άνθρωποι ως επί το πλείστον μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι παλιότερα έβλεπαν τις σειρές του Φώσκολου. Η παραδοσιακή τηλεόραση πνέει τα λοίσθια.  

Προσοχή, δεν λέμε ότι επικροτούμε όλα αυτά που συμβαίνουν, αλλά προσπαθούμε να εξηγήσουμε και να ερμηνεύσουμε με οικονομικό τρόπο τις κινήσεις τους. Σαφέστατα και εξοργιζόμαστε και τα αποστρεφόμαστε μετά βδελυγμίας όλα αυτά. Τα τουρκικά σήριαλ έχουν προξενήσει αντιδράσεις και στην Τουρκία. Μιλάμε για υπερπαραγωγές που εμφανίζουν τις Τουρκάλες πολύ σέξι και μοιραίες και εντελώς εξευρωπαϊσμένες με δυτικά χαρακτηριστικά που αντιβαίνουν άκρως τις νόρμες του Ισλάμ.  Βλέπουμε τον Ερντογάν στα συνέδρια των Γκρίζων Λύκων και των λοιπών Κεμαλιστών να ρίχνει κεραυνούς κατά των ιδιωτικών στούντιο που παράγουν αυτές τις σαπουνόπερες, να λέει ότι θα τους τσακίσει ανελέητα και θα τους κλείσει  και θα τους απελάσει κιόλας . Ταυτόχρονα και κάτω από το τραπέζι, τους δίνει Γη και ύδωρ για να συνεχίσουν να τα παράγουν. Ο λόγος και πάλι οικονομικός . Οι σειρές αυτές έχουν γίνει ανάρπαστες στον μουσουλμανικό κόσμο πράγμα που εκτίναξε τον τουρισμό της Τουρκίας τα τελευταία 5 χρόνια.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η περίφημη ρήση του Γεννάδιου Σχολάριου. Άλλη μια μεγάλη απάτη των νεοπαγανιστών λωποδυτών κατά της Ελληνορθοδοξίας

Κιναιδισμός και ψυχοπνευματικά προβλήματα

Ποιοι άνοιξαν τα σύνορα της Ελλάδος;