Με το Brexit αλλάζει η κατανομή της διαπραγματευτικής ισχύος όλων των κομμάτων στην ΕΕ

Για να κατανοήσουμε το τι αλλαγές επέφερε στην πολιτική σκακιέρα το Brexit πρέπει πρωτίστως να εξετάσουμε  το οικονομικό μέγεθος της Μεγάλης Βρετανίας. Πάμε να αναλύσουμε  τι εστί Βρετανία λοιπόν.
Η Βρετανία ως οικονομία αποτελεί το20% του ΑΕΠ της ΕΕ και το  23% του ΑΕΠ της ΟΝΕ  .Έχει ένα ΑΕΠ γύρω στα τρία τρισεκατομμύρια δολάρια. Το κατά κεφαλήν  ετήσιο εισόδημα είναι στα 41.000 δολάρια, δυόμισι φορές το ελληνικό.  Είναι Πέμπτη οικονομική δύναμη στον κόσμο και δεύτερη στην Ευρώπη αμέσως μετά τη Γερμανία (3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια ΑΕΠ) και τρίτη την Γαλλία με ένα ΑΕΠ 2,8 τρισ.$.   Η οικονομία της Αγγλίας  κινείται με ρυθμό ανάπτυξης τετραμήνου +0,4% και εκτιμάται ότι θα κλείσει με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2%. Αυτή ήταν η εκτίμηση πριν το Brexit.   Η ανεργία είναι στο 5%  όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 10% και η Ελλάδα στο 25%. Η μακροχρόνια ανεργία στο 1,5% και η ανεργία στους νέους είναι μόλις στο 13% . Ο πληθωρισμός είναι εξαιρετικά χαμηλός στο 0,5% . Δανείζονται πολύ φτηνά στις κεφαλαιαγορές με το δεκαετές ομόλογο να έχει επιτόκιο 1,09% . Το δημόσιο χρέος της χώρας είναι στο 89% του ΑΕΠ της, που είναι κατά μία μονάδα χαμηλότερο από το μέσο όρο της ευρωζώνης (90%) .

 Εκεί θα υπάρξει πρόβλημα όσον αφορά το εξωτερικό χρέος της χώρας λόγω της υποτίμησης της λίρας Στερλίνας .  H λίρα Στερλίνα υπέστη τη μεγαλύτερη υποτίμηση της  , κατά 10%, μετά το 1985 . Το εμπορικό της  ισοζύγιο είναι ελλειμματικό με τις εισαγωγές να υπερβαίνουν τις εξαγωγές κατά 3,3 δις.  λίρες . Αυτή η ψαλίδα μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών θα μειωθεί  λόγω της υποτίμησης του νομίσματος,   γιατί θα αυξηθούν οι εξαγωγές ενώ θα μειωθούν οι εισαγωγές και θα δοθεί περισσότερο έμφαση στα εσωτερικά της προϊόντα . Βέβαια η υποτίμηση της στερλίνας εμάς μας προξενεί τεράστιο πρόβλημα στα μέσα του καλοκαιριού διότι αυτομάτως οι καλοκαιρινές διακοπές γίνονται πιο ακριβές για τους Άγγλους τουρίστες . Αυτό σημαίνει ότι είτε θα έρθουν φέτος λιγότεροι Άγγλοι τουρίστες είτε αυτοί που θα έρθουν θα καταναλώσουν λιγότερο.  Επιπλέον έχουμε και προβλήματα έγκρισης βίζας στους Ρώσους τουρίστες .  Το τουριστικό μας προϊόν ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί σε σχέση με πέρυσι.

Η Γερμανία θα έχει τεράστιο πρόβλημα στο πως θα αντιμετωπίσει το ζήτημα της Αγγλίας και πιστεύω ότι το brexit ήταν το Βατερλό της Μέρκελ και η αρχή του τέλους της ΕΕ.  Η Γερμανία  δεν μπορεί να αντιμετωπίσει εύκολα την Αγγλία γιατί βασίζεται πάρα πολύ  στην  αυτοκινητοβιομηχανία . Το 20% των εξαγωγών της σε αυτοκίνητα  είναι προς τη Μεγάλη Βρετανία . Λόγω της υποτίμησης του νομίσματος της Αγγλίας αυτές οι εισαγωγές γερμανικών αυτοκινήτων θα μειωθούν . Η Γερμανία έχει ένα ετήσιο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της περί τα 250 δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ είναι το πλεόνασμα στο εμπορικό της ισοζύγιο . Τα πλεονάσματα της Γερμανίας ως επί το πλείστον είναι τα ελλείμματα όλων των χωρών μελών της Ευρώπης.

Η Γερμανία έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο το ζήτημα της Αγγλίας αλλά και το ζήτημα των χωρών που έπονται της Αγγλίας,  που δεν είναι άλλες από τη Γαλλία και από την Ιταλία. Η Ιταλία έχει μεγάλο πρόβλημα στο τραπεζικό της σύστημα και μεγάλο πρόβλημα από τη λαθρομετανάστευση. Η Ιταλία κυριολεκτικά αφρικανοποιείται .  Θα παίξει τεράστιο ρόλο στο αμέσως επόμενο διάστημα  ο Μπέπε Γκρίλο ο επικεφαλής του κόμματος των πέντε αστεριών (movimento delle cinque stelle) . Πανικός επίσης γίνεται κάθε φορά που η Εθνικιστική οργάνωση Casapound κάνει διαδηλώσεις κατά της λαθρομετανάστευσης και υπέρ της ιταλικής ταυτότητας ως έθνους . Τεράστιο πρόβλημα έχει και ο Ολάντ στη Γαλλία ο οποίος δεν ελέγχει καθόλου την κατάσταση. Η Γαλλία πάει ντουγρού για εμφύλιο πόλεμο. Στις επόμενες εκλογές ενδέχεται η Λεπέν και το Εθνικό Μέτωπο να είναι πρώτο κόμμα .Επί ένα μήνα η Γαλλία ζει σε καταστάσεις εμφυλίου πολέμου με συγκρούσεις στους δρόμους κατά της  ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων που φέρνει στο προσκήνιο ο Ολάντ. Το αίμα ακόμα είναι νωπό στο Μπατακλάν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η δολοφονία του ζεύγους των αστυνομικών βορειοδυτικά του Παρισιού . Πλέον ο Ολάντ είναι ανεπιθύμητος  και πολιτικό πτώμα.

Όλα τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη κινήθηκαν πτωτικά λόγω του brexit αλλά τη μικρότερη πτώση τη σημείωσε το βρετανικό χρηματιστήριο σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά . Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι οι αγορές ξέρουν ότι η βρετανική οικονομία δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα ενώ έχει τεράστια προβλήματα η ευρωζώνη .Όση χασούρα υποστεί η Μεγάλη Βρετανία από τις βραχυχρόνιες αναταράξεις , αυτή θα αντισταθμιστεί από τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη που θα έχει η από την οικονομικοπολιτική αυτονόμηση της . Θα επανακτήσει τον έλεγχο στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και θα αρθούν οι ποσοστώσεις της ΕΕ. Ενώ τα δομικά προβλήματα της ευρωζώνης δεν θεραπεύονται δεδομένη η αλαζονική και κυνική στάση της Γερμανίας .  Η Γερμανία τα έχει κάνει μαντάρα όχι μόνο στην αντιμετώπιση της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρώπη αλλά και στη διαχείριση του λαθρομεταναστευτικού . Οπότε οι αγορές προεξοφλούν  ότι θα ακολουθήσουν σωρεία δημοψηφισμάτων στην ευρωζώνη . Αν γίνει δημοψήφισμα φερ`ειπείν στη Γαλλία και βγει το Frexit ,  ΕΕ ΤΕΛΟΣ! Αρκεί και μόνο η ανακοίνωση δημοψηφίσματος στη Γαλλία για να διαλύσει την ΕΕ. Οι κερδοσκοπικές επιθέσεις που θα ακολουθήσουν στις χώρες της ΟΝΕ δεν θα έχουν ιστορικό προηγούμενο. Το επιτόκιο στο δεκαετές ομόλογο της Γαλλίας που τώρα είναι 0,28% θα εκτιναχθεί στα ουράνια.

Αυτό που άλλαξε στην ΕΕ είναι η αμφισβήτηση της ηγεμονίας της Γερμανίας και οπότε ο συσχετισμός δυνάμεων . Άλλαξε δηλαδή άρδην η κατανομή της διαπραγματευτικής ισχύος  των πολιτικών δυνάμεων εντός της Ευρώπης . Στην αρχή η Μέρκελ κατάφερε να ποδηγετήσει τις κυβερνήσεις της κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης . Τότε εμείς λέγαμε ότι θα πρέπει να συνασπιστούν οι κυβερνήσεις του Νότου  που βάλλονται από την γερμανική κυριαρχία . Εν συνεχεία η Μέρκελ κατάφερε να ποδηγετήσει και να εξουσιάσει και τις κυβερνήσεις του Νότου ,διαμέσου ωμών εκβιασμών και απειλών,  εργαλειοποιώντας το οικονομικό της μέγεθος .
Τσάκισε τον Τσίπρα στην Ελλάδα .Ενώ αυτός ξεκίνησε με τα «go back κυρία  Merkel , go back κύριε Σόιμπλε  », με τα σκισίματα των μνημονίων , με τον Βαρουφάκη και  τη «δημιουργική ασάφεια» , με το δημοψήφισμα φιάσκο  του περυσινού καλοκαιριού όπου κέρδισε το ΟΧΙ στο μνημόνιο πανηγυρικά …… και εν μία νυκτί  το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος το έκανε ΝΑΙ. Και μάλιστα έφερε και μνημόνιο 3 το οποίο ήταν 3  φορές χειρότερο από αυτό του Σαμαρά . Αυτό ήταν έκφανση της τιμωρητικής διάθεσης της Γερμανίας και της αναλγησίας που τη διέπει . Η απειλή του Τσίπρα ότι θα τινάξει την μπάνκα στον αέρα ήταν μια ανακόλουθη και  μη πιστευτή απειλή.

Στην Ισπανία κατάφερε η Μέρκελ να γελοιοποιήσει τον Ινγκλέσιας των Podemos  που εν τέλει έχασε τις εκλογές από τον νεοφιλελεύθερο Ραχόι,  ο οποίος έβγαζε κατά χιλιάδες τα σπίτια των Ισπανών στο σφυρί και τσάκιζε στο ξύλο με τα ΜΑΤ τον κοσμάκη . Και όμως κέρδισε τον ψευτοαριστερό σοσιαλδημοκράτη Ινγκλέσιας. Και τους γελοιοποίησε και εξουσίασε σε τέτοιο βαθμό ώστε αυτοί αντί να χαρούν και να κάνουν δηλώσεις υπέρ του BREXIT,  έκαναν δηλώσεις λοιδορώντας το αποτέλεσμα και είπαν ότι θέλουμε περισσότερη και όχι λιγότερη   Ευρώπη και ότι αυτό που συνέβη ήταν νίκη των ακροδεξιών και των εθνικιστών. Ότι «εγείρεται η μισαλλοδοξία , η ξενοφοβία και ο ρατσισμός». Καμία ανάλυση για την αναλγησία της Γερμανίας . Αν αυτό δεν είναι εκδήλωση υποτέλειας , τότε  τι είναι;   Στην δε Ιταλία η Μέρκελ κατάφερε να γελοιοποιήσει τον Μπέμπε Γκρίλο υπέρ του Μερκελιστή Ρέντζι .

Αυτό που δεν κατάφερε να κάνει η Ελλάδα πέρυσι λόγω του οικονομικού της μεγέθους ,  λόγω του ότι είναι  εγκλωβισμένη στο ευρώ , λόγω του ότι  εξαρτάται από τα πακέτα διάσωσης (bail out) των άλλων χωρών,  το κατάφερε η Μεγάλη Βρετανία.  Χρειαζόταν ένα οικονομικό μέγεθος της τάξεως της Βρετανίας για να σπάσει το κατεστημένο.  Αυτό που δεν ελέγχει η Μέρκελ είναι οι αξιωματικές αντιπολιτεύσεις και τα μικρότερα κόμματα τα οποία ξαφνικά αποκτούν  ισχύ δυσανάλογη με την πολιτική τους δύναμη και ορθώνουν ανάστημα.  Η απειλή να προχωρήσουν αυτά τα μικρότερα κόμματα σε δημοψηφίσματα εξόδου από την ΕΕ είναι πλέον μια απειλή πιστευτή.  Πριν αυτή η απειλή ήταν είτε ανύπαρκτη ή μη πιστευτή, πλέον είναι πιστευτή  και θα καθορίσει όλες τις εξελίξεις.
 
Πιστεύω ότι δεδομένη η αλαζονική και κυνική φύση των γερμανικών πολιτικών ελίτ, η Γερμανία θα αντιδράσει  δημιουργώντας εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα αποσταθεροποίησης της Βρετανίας,  διαμέσου των υποτακτικών της και των συγκατανευσιφάγων της . Θα προωθήσει συγκρούσεις και οδομαχίες μεταξύ των οπαδών του Brexit με των οπαδών του Bremain και θα καλλιεργήσει καταστάσεις φιλοεμφυλιακές. Θα οδηγήσει τις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου σε αποσχιστικά δημοψηφίσματα με αίτημα την αυτονόμηση και την ένταξη στην ΕΕ και στην ΟΝΕ (πχ βλέπε Σκωτία). Με μπόλικη προπαγάνδα από τα ΜΜΕ θα προσπαθήσει να απαξιώσει όλους τους Βρετανούς πολιτικούς υπερμάχους του Brexit  και μόλις αλλάξει κάπως το κλίμα θα οδηγήσει τη χώρα σε νέο δημοψήφισμα που θα ακυρώσει το αποτέλεσμα του πρώτου. 

Ο πόλεμος μόλις ξεκίνησε! 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η περίφημη ρήση του Γεννάδιου Σχολάριου. Άλλη μια μεγάλη απάτη των νεοπαγανιστών λωποδυτών κατά της Ελληνορθοδοξίας

Κιναιδισμός και ψυχοπνευματικά προβλήματα

Ποιοι άνοιξαν τα σύνορα της Ελλάδος;