H «περιούσια» πολυεθνική Airbnb



Όπως και στην περίπτωση της εβραϊκής πολυεθνικής UBER την οποία αναλύσαμε σε προηγούμενο δημοσίευμα , έτσι και η εβραϊκή εταιρία  Airbnb λειτουργεί μέσω ειδικών ιντερνετικών πλατφορμών .Υπερφαλαγγίζει πλήρως το κράτος (που θα κάνει το- σκόπιμο -  λάθος να την ανεχτεί) και προσδοκεί να λειτουργήσει σε καθεστώς αναρχοκαπιταλισμού : ελεύθεροι ιδιώτες, αγοραστές και πωλητές υπηρεσιών,  προχωρούν σε ελεύθερες ιδιωτικές συναλλαγές μίσθωσης ακινήτων χωρίς την παρουσία και συμμετοχή του κράτους στην οικονομική αυτή δραστηριότητα.  

Η εβραϊκή εταιρία το μόνο που κάνει είναι να διαχειρίζεται μια πλατφόρμα στο ίντερνετ μέσω της οποίας φέρνει σε επαφή άτομα που θέλουν να κάνουν φθηνό τουρισμό και ψάχνουν κατάλυμα για διανυκτέρευση και άτομα που θέλουν να συμπληρώσουν τα εισοδήματα τους μισθώνοντας διαμερίσματα που κατέχουν ή κάποιο δωμάτιο που τους περισσεύει στο σπίτι τους. Στον νεοφιλελευθερισμό και στον αναρχοκαπιταλισμό ο καταναλωτής είναι ο βασιλιάς .Ο κάθε πολίτης μπορεί να υποδυθεί τον «ξενοδόχο» χωρίς ειδικές άδειες, χωρίς να πληροί καμία προδιαγραφή , χωρίς να καταβάλλει φόρους στο κράτος και χωρίς να είναι καταγεγραμμένος σε κάποιο κρατικό μητρώο.  Το κράτος δεν γνωρίζει καν την ύπαρξη του εφόσον η κατοικία που μισθώνει μέσω της πλατφόρμας δεν φέρει εμπορικά διακριτικά ( Hotel ή Rooms for rent) .Κάνει λογαριασμό στην πλατφόρμα και ανεβάζει φωτογραφίες του ακινήτου που θέλει να μισθώσει στο δυνητικό πελάτη. Η πλατφόρμα βάσει των ποιοτικών χαρακτηριστικών του χώρου αλλά και της περιοχής/τοποθεσίας συμβουλεύει τον ιδιοκτήτη πόσο να τιμολογήσει. Όπως και στην περίπτωση της UBER ταξί , έτσι και εδώ οι ενδιαφερόμενοι έρχονται σε επαφή και συντονίζονται μέσω μιας εφαρμογής για έξυπνα κινητά τηλέφωνα . Για κάθε συναλλαγή που ολοκληρώνεται, με πληρωμή μέσω της εφαρμογής, η εβραϊκή εταιρία παίρνει προμήθεια ένα ποσοστό και καταθέτει το υπόλοιπο στο λογαριασμό του ιδιοκτήτη.  


Ξυπόλητος νεοεποχίτης οικοδεσπότης που το παίζει ξενοδόχος

 Εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια νοικιάζονται μέσω της εφαρμογής Airbnb με καταστροφικές συνέπειες για τον ξενοδοχειακό κλάδο και την κερδοφορία του . Οι υπηρεσίες που προσφέρει η εβραϊκή εταιρία αποτελούν τέλειο υποκατάστατο των ξενοδοχείων και των rooms for rent .Χιλιάδες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο από τον αθέμιτο ανταγωνισμό (dubbing) της Airbnb. Η τιμή που πληρώνει κάποιος σε κάποιο ξενοδοχείο ή rooms for rent ενσωματώνει το μοναδιαίο κόστος συν το κέρδος του επιχειρηματία. Ο πολίτης που το παίζει ξενοδόχος δεν υφίσταται απολύτως κανένα κόστος οπότε μπορεί να πάρει μεγάλο μέρος της πελατείας των ντόπιων ξενοδοχείων τιμολογώντας κάτω από το μέσο κλαδικό κόστος. Μια τέτοια τιμή είναι ασυναγώνιστη και στέλνει εκτός αγοράς χιλιάδες ξενοδοχεία και οδηγεί στη χρεοκοπία τους υπαλλήλους τους. Θετικές εξωτερικότητες παράγονται όμως από τη δραστηριότητα της Airbnb σε παρεμφερείς συσχετιζόμενους κλάδους, όπως αυτός των κατασκευών. Η οικοδομή και οι υπηρεσίες συντήρησης σπιτιών έπνεαν τα λοίσθια λόγω της οικονομικής κρίσης . Τώρα λόγω της αυξημένης ζήτησης οι εν λόγω κλάδοι ανακάμπτουν. Το κράτος ζημιώνεται βλέποντας τα κρατικά έσοδα από φόρους να μειώνονται ενώ αυξάνονται οι δαπάνες για επιδόματα ανεργίας στους ξενοδοχειακούς υπαλλήλους .Η κερδοφορία του ξενοδοχειακού κλάδου συρρικνώνονται, χιλιάδες επιχειρήσεις εγκαταλείπουν την αγορά και η εβραϊκή πολυεθνική εταιρία που παίρνει προμήθεια για κάθε συναλλαγή θησαυρίζει( 6-12% προμήθεια). Οι τουρίστες ευνοούνται και αυξάνεται η κινητικότητα τους εφόσον βρίσκουν πολύ φθηνότερα καταλύματα . Οι πολίτες που υποδύονται τους ξενοδόχους επίσης ευνοούνται μιας και μέσω της Airbnb βρήκαν τρόπο να συμπληρώσουν τα εισοδήματα τους που επλήγησαν λόγω της κρίσης καθώς και έναν τρόπο να καλύψουν τον φόρο έμμεσης δήμευσης περιουσίας ΕΝΦΙΑ. 

Ο πολίτης οικοδεσπότης που υποδύεται τον επαγγελματία ξενοδόχο και φιλοξενεί επί χρήμασι αγνώστους , μπορεί να ευνοείται και να φοροδιαφεύγει αλλά εκθέτει τον εαυτό του, την οικογένεια του και την περιουσία σε μεγάλο κίνδυνο. Έχουν ακουστεί πολλά περιστατικά όπου μεθυσμένοι πελάτες κατέστρεψαν ολοσχερώς τα καταλύματα τους .Η εταιρία γράφει στην επίσημη ιστοσελίδα της ότι και καλά αποζημιώνει τους οικοδεσπότες που έπεσαν θύματα βανδαλισμού.


Δεν είναι μάρτυρες του Ιεχωβά, είναι Airbnb!

Η Airbnb δημιουργήθηκε το 2008 από δυο Εβραίους τον Joe Gebbia και τον Brian Chesky. 4 μήνες αργότερα στην ηγεσία της εταιρίας προστέθηκε και ο ομοεθνής τους Nathan Blecharczyk. 11,4 δισ.$ προσωπική περιουσία οι περιούσιοι συνιδρυτές χωρίς κόπο και ιδρώτα. Η σημερινή leadership είναι πιο πολυάριθμη (με τσεκαρισμένη «περιούσια» την Beth Axelrod). Η Airbnb δραστηριοποιείται σε 191 χώρες και 65.000 πόλεις και η σημερινή της χρηματιστηριακή αξία ανέρχεται στα 31 δισ.$ . Πάνω από 150.000.000 χρήστες παγκοσμίως συναλλάσσονται μέσω της «περιούσιας» πλατφόρμας.
Οι «περιούσιοι»
Gebbia, Blecharczyk, Chesky

Στοιχεία για την εξέλιξη της εταιρίας από το jewish business news : http://jewishbusinessnews.com/2017/08/03/see-airbnb-built-30-billion-company-9-years/

H σημερινή ηγεσία της Airbnb : https://press.atairbnb.com/about-us/ 

Για μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση της Airbnb μελετήστε την παρόμοια περίπτωση της UBER σε παλιότερη δημοσίευση μας : http://paratiritirio-ellinofonon-graikylon.blogspot.gr/2018/04/h-uber.html 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η περίφημη ρήση του Γεννάδιου Σχολάριου. Άλλη μια μεγάλη απάτη των νεοπαγανιστών λωποδυτών κατά της Ελληνορθοδοξίας

Κιναιδισμός και ψυχοπνευματικά προβλήματα

Ποιοι άνοιξαν τα σύνορα της Ελλάδος;